Leiderschap in samenspel. De serie.

2 oktober 2018 at 07:50 / by

Het intrigeert me al heel lang. Ik zie mensen worstelen in hun samenwerking met anderen, onzeker zijn. En ik zie groepen waarin ieder als vanzelf leiderschap oppakt, vol zelfvertrouwen. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk: jezelf sturen in het samenspel met anderen? Hoe blijf je trouw aan jezelf en lever je jouw bijdrage aan het teamwerk? Wat leer je over jezelf? Hoe houd je je staande op kritieke momenten? Er komt nogal wat bij kijken, bij je eigen leiderschap in de samenwerking met anderen.

En dan nog iets: je kunt jezelf goed leiden, maar dan is er ook altijd nog de groep als geheel, die sturing nodig heeft. Hoe zorg je sámen voor resultaat, focus, een veilige bedding? Bijvoorbeeld in een team dat zichzelf moet organiseren. Dat ‘agile’ werkt en snel moet leveren. Of in een projectteam met veel wisselingen in de samenstelling. Samen verbonden leiderschap ontwikkelen, is ook zo eenvoudig nog niet.

Deze zomer heb ik alles bij elkaar geharkt en samengevat wat ik als organisatiecoach weet van en ervaren heb met het thema ‘leiderschap in samenspel’. Dat werd een Finch-overzicht van belangrijke ingrediënten: stepping stones op het pad naar meer vertrouwen in jezelf en in elkaar. Mijn eigen illustraties en de vormgeving van Frederiek van Waes maakten het beeld compleet.

De komende tijd licht ik steeds een element hieruit toe. Ik ga je trakteren op verhalen, inzichten, oefeningen of reflectievragen. Zodat je jezelf en elkaar goed leert kennen en sturen. Waar het mij om gaat? Krachtige mensen, sterke verbindingen en mooi werk.

Volgende keer: “Neem alles mee”, zelfreflectie #1